بیماری آب سیاه چشم چیست؟

آب سیاه چشم- امید نرسینگ

آب سیاه چشم یا گلوکوم بیماری است که سبب آسیب دیدن عصب بینایی می شود و به مرور زمان بدتر شده و اکثرا با افزایش فشار داخل چشم مرتبط است. اگر احساس می کنید خود یا اطرافیانتان در معرض خطر بیماری آب سیاه چشم قرار دارید این مقاله را تا پایان مطالعه نمایید تا با این بیماری بیشتر آشنا شده و راههای درمان آن را بشناسید.

آب سیاه چشم چیست؟

آب سیاه چشم (گلوکوم) یک نوع بیماری چشمی پیشرونده و مزمن است که در نتیجه آسیب به عصب بینایی ایجاد میشود و سبب از دست رفتن میدان دید میشود. اصلی ترین عامل خطر این بیماری فشار چشم است.

مختل شدن سیستم تخلیه مایعات چشم میتواند سبب جمع شدن مایعات شده و فشار داخل چشم را افزایش دهد که این موضوع سبب آسیب به عصب بینایی میشود. عصب بینایی یک دسته از رشته های عصبی است که شبکیه چشم را به مغز وصل میکند. آسیب دیدن این عصب سبب نابینایی می شود.

از بین رفتن بینایی اول از لبه های میدان دید آغاز میشود و بعد آهسته آهسته مرکز دید را درگیر میکند. وقتیکه آسیب در عصب ایجاد میشود ماهها تا سالها طول میکشد تا علائم ظهور پیدا کنند و وقتیکه بینایی فرد از دست رفت دیگر قابلیت بازگشت ندارد.

انواع آب سیاه چشم

– آب سیاه مادرزادی: یک نوع آب سیاه که بعلت ناقص بودن یا رشد نیافته بودن کانالهای تخلیه مایع در نوزادان در وقت جنینی رخ میدهد.

– آب سیاه زاویه بسته: این نوع بدلیل بسته شدن سریع کانالهای تخلیه مایع چشم ایجاد میشود. دلیل این موضوع باریک و بسته بودن زاویه بین قرنیه و عنبیه است یعنی جاییکه فیلتر قرار دارد.

– آب سیاه زاویه باز: شایعترین نوع بیماری آب سیاه چشم است که بدلیل آسیب دیدن فیلتر موجود در کانالهای تخلیه مایع چشم بوجود می آید.

– آب سیاه التهابی: این نوع در اثر اختلالات التهابی و خود ایمنی بوجود می آید.

– آب سیاه با فشار نرمال یا فشار کم: در این نوع بدون اینکه فشار چشم افزایش پیدا کند عصب بینایی آسیب می بیند.

– آب سیاه عروقی (نئوواسکولار): این نوع با دیابت کنترل نشده و اختلالات دیگر آسیب زننده به عروق مرتبط است.

پیشنهاد می کنیم مقاله بیماری آب مروارید چیست؟ را هم مطالعه نمایید. 

آب سیاه چشم- سالمندان

علت های ایجاد آب سیاه چشم

عوامل متعددی منجر به بیماری آب سیاه می شوند ولی تنها عامل خطری که قابل اصلاح است افزایش فشار چشم است و این تنها عامل شناخته شده تاکنون است اما علت بیماری نیست زیرا این بیماری در اثر فشار چشم نرمال هم بوجود می آید.

عوامل خطرساز بیماری آب سیاه چشم

برخی افراد احتمال ابتلای بیشتری به این بیماری دارند گرچه آب سیاه در هر فردی میتواند رخ بدهد. افرادی که جزو این چند دسته هستند باید هر ساله تحت معاینه چشم قرار گیرند. عوامل خطر این بیماری موارد زیر است:

  • سن: افراد بالای 60 سال در خطر بیشتر برای مبتلا شدن به آب سیاه هستند.
  • کاهش ضخامت قرنیه: افرادی که قرنیه نازک دارند بیشتر در خطر هستند.
  • نژاد: اصلی ترین عامل کوری نژاد آفریقایی (سیاه پوستان) آب سیاه شناخته شده است.
  • فشار بالای مایع چشم: افرادی که مایع داخل چشمشان فشار بالایی دارد در خطر بیشتر هستند.
  • سابقه خانوادگی: افرادیکه ابتلا به این بیماری در سابقه خانوادگی شان دیده می شود به احتمال زیاد دچار این بیماری میشوند خصوصا آنهاییکه برادر یا خواهر مبتلا به آب سیاه دارند.

علائم بیماری آب سیاه چشم

  • ایجاد هاله های رنگی در اطراف نور
  • مشکل در تطابق چشم با تاریکی
  • کاهش یافتن دید محیطی
  • نیاز به تغییر زود به زود عینک

آزمایشهای تشخیصی آب سیاه چشم

  • میدان دید: در این تست دید جانبی یا طرفی فرد اندازه گیری می شود. از دست رفتن دید جانبی میتواند نشانه آب سیاه باشد.
  • تست حدت بینایی: تست عادی چشم با صفحه چارت اسنلن که قدرت بینایی در فواصل مختلف سنجیده می شود.
  • فشارسنجی چشم: این تست استاندارد فشار مایع داخل چشم را اندازه می گیرد.
  • گشادی مردمک: با استفاده از قطره های چشمی مردمک را گشاد کرده و از نزدیک شبکیه و عصب بینایی را معاینه میکنند.
  • معاینه زاویه چشم: یک عدسی روی چشم برای دیدن ناحیه ای بنام زاویه تخلیه مایع قرار داده می شود که از این نقطه مایعات از چشم خارج میشود. با این روش مشخص میشود که مسیر تخلیه مایع بسته، باز یا آسیب دیده است.
  • تصویربرداری از عصب بینایی: در این روش از عصب بینایی عکس گرفته میشود تا نواحی آسیب دیده مشخص شود.
  • پاکیمتری: در این تست ضخامت قرنیه را اندازه می گیرند.

پیشنهاد می شود مطالعه مقاله سکته قلبی در سالمندان را از دست ندهید. 

آب سیاه چشم- نژاد آفریقایی

درمان آب سیاه چشم

چشم پزشک براساس موارد زیر بهترین درمان را مشخص میکند:

  • وضعیت سلامتی فرد
  • سوابق پزشکی
  • سن بیمار
  • مدت طول کشیدن وضعیت
  • ترجیح و نظر بیمار
  • توانایی فرد بیمار در پذیرش روشها، داروها و درمان های بخصوص

علائم بیماری آب سیاه گاهی اوقات شبیه علائم بیماریهای دیگر است. به همین منظور برای رسیدن به تشخیص درست باید به چشم پزشک مراجعه کرد. درست است که تاکنون درمان پایداری برای این بیماری وجود ندارد اما تشخیص زودهنگام و درمان به موقع می تواند آب سیاه را کنترل کند. درمان میتواند شامل موارد زیر باشد:

  1. جراحی: با جراحی یک راه جدید برای خروج مایع از چشم بوجود می آید که این کار را با ایجاد مسیری جدید برای تخلیه مایع یا قرار دادن مسیر فرعی انجام می دهند.
  2. داروها: برخی داروها سبب می شوند که چشم مایع کمتری را تولید کند و برخی دیگر به تخلیه مایع داخل چشم کمک می کنند تا فشار داخل چشم کاهش یابد.
  3. جراحی با لیزر: جراحی با لیزر هم در انواع مختلف برای درمان آب سیاه موثر است.
  4. جراحی آب مروارید: این جراحی در اغلب بیمارانی که درگیر بیماری آب مروارید هستند سبب کاهش فشار داخل چشم می شود و بعضی وقت ها بعنوان درمان آب سیاه هم استفاده میشود.

در بعضی مواقع با یک بار جراحی نمی توان سرعت پیشرفت این بیماری را کم کرد ولی تکرار جراحی یا استفاده مداوم از داروها ممکن است نیاز باشد. بیماری آب سیاه اگر درمان نشود میتواند موجب نابینائی دائمی و غیر قابل بازگشت گردد. اگر علائم جدیدی از آب سیاه یا اختلالات چشمی دیگر دارید و یا علائم قبلیتان بدتر شده حتما با چشم پزشک خود تماس حاصل نمایید.

مقاله پیشنهادی: نقش پرستار خانگی در مراقبت از سالمندان

آب سیاه چشم- معاینه پزشکی

در بعضی مواقع با یک بار جراحی نمی توان سرعت پیشرفت این بیماری را کم کرد ولی تکرار جراحی یا استفاده مداوم از داروها ممکن است نیاز باشد. بیماری آب سیاه اگر درمان نشود میتواند موجب نابینائی دائمی و غیر قابل بازگشت گردد.

اگر علائم جدیدی از آب سیاه یا اختلالات چشمی دیگر دارید و یا علائم قبلیتان بدتر شده حتما با چشم پزشک خود تماس حاصل نمایید.

اعزام پرستار حرفه ای برای سالمندان و کودکان در موسسه امید نرسینگ

شرکت امید نرسینگ با تجربه چند ساله و همکاری با موسسه الفاطب، هر گونه خدمات پرستاری و پرستاری افراد سالمند و کودکان شما را انجام می‌دهد.

تمام کارکنان شرکت امید نرسینگ از تجربه و مهارت بالایی برخوردار بوده و زیر نظر کارشناسان موسسه توانبخشی فعالیت می کنند. هدف ما رضایت شما و بهبود وضعیت سلامتی عزیزان شما است.

خدمات مرکز پرستاری امید

خدمات پرستاری امید
خدمات پرستاری امید
خدمات پرستاری امید
خدمات پرستاری امید

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید