بیماری پارکینسون و مراقبت از آن در خانه

بیماری پارکینسون

بیماری پارکینسون یک اختلال پیشرونده عصبی است که بر حرکت تاثیر می گذارد و باعث لرزش اندام ها و سفتی اعضای بدن می شود. این بیماری به تدریج شروع می شود و پیشرفت می کند.

بیماری پارکینسون گاهی ممکن از لرزش کوچک یک دست شروع شود، سپس به تدریجبعد از یک مدت در تمامی حرکات بدن اختلال ایجاد کند و عوارض بیشتری داشته باشد. پس از آلزایمر این بیماری شایع ترین بیماری است که مخرب مغز به حساب می آید.

این بیماری توسط جیمز پارکینسون دانشمند بریتانیایی در سال 1817 میلادی کشف شد که بعد از آن برای این بیماری نام پارکینسون  را انتخاب کردند.

در این مطلب قصد داریم در رابطه با مراقبت از سالمندان پارکینسون در خانه صحبت کنیم. با امید نرسینگ همراه باشید.

علت بیماری پارکینسون

بیماری پارکینسون در اثر از بین رفتن برخی از سلول های عصبی در قسمتی از مغز ایجاد می شود. این قسمت از مغز ماده سیاه نام دارد. این سلول ها وظیفه تولید دوپامین را برعهده دارند. دوپامین یک رابط بین مغز و سیستم عصبی است که حرکات و هماهنگی اعضای بدن را کنترل می کند. هنگامی که این ماده در مغز کاهش یابد، باعث شروع علائم بیماری پارکینسون می شود. با از بین رفتن این سلول ها، مغز نمی تواند پیام های چگونه حرکت و زمان حرکت را دریافت کند.

علت اصلی این بیماری ناشناخته است؛ اما برخی عواملی که می توانند تاثیر داشته باشند عبارت است از:

ـ وراثت: اگر یکی از بستگان نزدیک شما دچار این بیماری شده باشد، شما هم می توانید به این بیماری مبتلا شوید؛ اما این مورد اتفاقی بسیار نادر به حساب می آید.

ـ سن: بزرگسالان و جوانان به ندرت به بیماری پارکینسون دچار می شوند. این بیماری معمولا در کهنسالی اتفاق می‌افتد و با افزایش سن ریسک ابتلا و تشدید بیماری هم بیشتر می شود.

ـ جنسیت: بیماری پارکینسون در مردان شایع تر از زنان است، همچنین بیشتر در سن‌های 50 تا 60 اتفاق می‌افتد.

ـ محیط کار یا زندگی: اگر شما در معرض سمومی مانند حشره کش ها یا سم های شیمیایی قرار داشته باشید، می تواند در ابتلا بیماری پارکینسون در آینده برای شما موثر باشد.

برای آگاهی بیشتر این مقاله استخدام پرستار سالمند مبتلا به آلزایمر در منزل پیشنهاد می‌شود.

پارکینسون

روش‌های تشخیص بیماری

در حال حاضر هیچ آزمایش اختصاصی برای تشخیص موارد غیر ژنتیکی بیماری پارکینسون وجود ندارد. معمولا تشخیص براساس معاینه عصبی فرد انجام می شود. هرچند برخی اختلالاتی هستند که علائم مشابهی با این بیماری دارند و درمان متفاوتی هم برای آنها وجود دارد، به همین دلیل این بیماری باید در سریع ترین زمان ممکن تشخیص داده شود.

علائم بیماری

پارکینسون، یک بیماری پیشرونده محسوب می شود، تمامی علائم این بیماری در ابتدا بسیار کم است که به مرور زمان پیشرفت می کند.

متوسط زمانی که افراد بعد از تشخیص بیماری پارکینسون توانستند به زندگی معمولی‌شان ادامه دهند، ده سال است. اما بستگی به سبک زندگی آنها نیز دارد، برای مثال افرادی که فعالیت بدنی بیشتر و تغذیه بهتری دارند، بیشتر می توانند این بیماری را کنترل کنند.

شاید بیشتر از ده سال اما افرادی که رعایت نمی کنند،  ودتر بیماری پیشرفت می کند و شاید خیلی زودتر از ده سال این بیماری آنها را از پا درآورد.

رعشه یا لرزه: در این بیماری لرزه و رعشه معمولا از یک اندام مانند انگشتان شروع می شود و کم کم سایر اعضای بدن مانند دست ها، بازوها، پاها، فک یا سر را نیز مبتلا می کند.

معمولا یک سمت از بدن رعشه و لزره بیشتری نسبت به سمت دیگر دارد، به صورتی که در حال پیشرفته بیماری یک سمت شدیدتر می لرزد.

آهسته شدن حرکات: با پیشرفت بیماری ساده ترین کارها هم انجامش برای بیماران مبتلا به پارکینسون سخت می شود، حتی ممکن است برای راه رفتن هم به مشکل بخورند و به آهستگی راه بروند؛ زیرا این بیماری باعث اختلال در حرکت اندام و سفت شدن عضلات می شود، سخت شدن عضلات می تواند دامنه حرکات بیمار را محدود کند.

اختلال در وضعیت تعادل: بیمار می تواند خم شده و اختلال تعادل داشته باشد و در چنین حالتی برای حرکت و راه رفتن و انجام بسیاری از کارها به مشکل می خورد.

همچنین بیماری پارکینسون می تواند باعث عوارضی مانند افسردگی و تغییرات عاطفی، مشکلات بلع، مشکلات جویدن و غذا خوردن، اختلالات خواب، مشکلات مثانه، یبوست، تغییرات فشار خون، خستگی و درد شود.

برای آگاهی بیشتر این مقاله بیماری های سالمندان پیشنهاد می‌شود.

بیماران پارکینسون

درمان

هیچ درمانی قطعی برای بیماری پارکینسون تا به حال مطرح نشده است، اما داروهایی هستند که این بیماری را کنترل کنند؛ همچنین دیده شده است که با قطع داروها، بیماری با شدت بیشتری از قبل برگشته است. البته گاهی اوقات هم پزشک متخصص مغز و اعصاب پیشنهاد عمل جراحی برای درمان می دهد.

بهترین راه برای درمان و کنترل این بیماری داشتن فعالیت های بدنی و ورزش روزانه است، کسانی هم که توانایی ورزش را ندارند و بیماریشان پیشرفته تر است، می توانند به فیزیوتراپی مراجعه کنند. همچنین با کمک پرستار می‌توان از آنها مراقبت بیشتری کرد.

افرادی که ورزش می کنند نسبت به افرادی که در خانه می نشینند، بسیار سرحال تر و راحت تر می توانند بیماری را کنترل کنند. البته محققان آمریکایی دانشگاه واشنگتن به این نتیجه رسیده اند که مصرف نیکوتین موجود در گوجه و فلفل می تواند از این بیماری پیشگیری کند و حتی در بهبود بیمار تاثیر به سزایی داشته باشد. درنتیجه افرادی که مصرف دخانیات دارند، کمتر در ریسک ابتلا به این بیماری هستند.

برخی تحقیقات نیز نشان می دهند کسانی که مصرف کافئین بالاتری دارند، کمتر به این بیماری مبتلا می شوند، به خصوص چایی سبز برای بهبود این بیماری تاثیر به سزایی دارد. هرچند که نمیتوان گفت هیچ کدام از این موارد 100 در صد جواب می دهند و کاملا قطعی هستند.

در نهایت می توان بیان کرد که بیماری پارکینسون می تواند برای هر شخصی در سالمندی رخ دهد؛ اما بهترین و عقلانی ترین کار برای پیشگیری داشتن یک زندگی سالم همراه با تغذیه مناسب و فعالیت بدنی مناسب است. هرچند بعد از ابتلا به این بیماری نیز می توان با مراقبت، ورزش و تغذیه تا حد زیادی بیماری را کنترل کرد.

اعزام پرستار حرفه ای برای سالمندان و کودکان در موسسه امید نرسینگ

شرکت امید نرسینگ با تجربه چند ساله و همکاری با موسسه الفاطب، هر گونه خدمات پرستاری و پرستاری افراد سالمند و کودکان شما را انجام می‌دهد.

تمام کارکنان شرکت امید نرسینگ از تجربه و مهارت بالایی برخوردار بوده و زیر نظر کارشناسان موسسه توانبخشی فعالیت می کنند. هدف ما رضایت شما و بهبود وضعیت سلامتی عزیزان شما است.

خدمات مرکز پرستاری امید

خدمات پرستاری امید
خدمات پرستاری امید
خدمات پرستاری امید
خدمات پرستاری امید

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید