زخم بستر در ظاهر یک نوع بیماری با ظاهر غیرقابل تحمل و ناخوشایند می باشد. فشارهای ناشی از نشستن و همچنین خوابیدن های زیاد سبب آسیب به پوست می شود که به عنوان زخم فشار هم نیز شناخته می شود و برای درمان آن نیاز به پرستاری در منزل و رسیدگی می باشد.
این بیاری عموماً در بخش هایی که استخوان وجود دارد همچون باسن، استخوان دنبالچه، پاشنه و مچ پا اتفاق می افتد. افراد سالمند، کم توان و معلولین و نیز افرادی که به مدت طولانی در تخت بستری بوده و تحرک لازم و کافی را نداشته اند در معرض بیماری زخم بستر قرار می گیرند.
علائم و نشانه های زخم بستر
زخم بستر در بسیاری از مواقع در نواحی استخوانی برای بیماران و افراد سالمند اتفاق می افتد. افراد ناتوان در راه رفتن، اشخاصی که به مدت طولانی بستری بوده اند و یا بر روی ویلچر و صندلی نشسته اند در معرض بیماری قرار دارند. اما شکل گیری زخم بستر مراحلی دارد که به شرح زیر می باشد:
مرحله اول
در ابتدای شروع این بیماری پوست هنوز شکسته نشده است. افرادی که دارای پوست روشن هستند، قرمز می شود و هنگام لمس آن نقطه رنگش پریده می شود. در مقابل افرادی که داری پوست تیره ای می باشند ممکن است تغییر رنگی داشته باشند ولی با لمس آن نقطه رنگ پریده نمی شود.
با لمس ناحیه ای که زخم شده است احتمال دارد که احساس درد، سردی و گرمی و یا سفتی و نرمی در قیاس با ناحیه های دیگر پوست داشته باشید.
برای آگاهی بیشتر این مقاله علائم آرتروز در سالمندان پیشنهاد میشود.
مرحله دوم
در این مرحله لایه بیرونی و یا لایه زیرینی پوست آسیب می بیند و یا از بین می رود و رنگ زخم صورتی و یا متمایل به قرمز می شود و همچنین امکان دارد زخم به صورت تاول و یا مایع باشد.
می توان زخم بستر را در این مرحله به راحتی تشخیص داد و برای درمان آن هرچه زودتر اقدام کرد و نیاز است که از پزشک یا پرستار در منزل برای جلوگیری از گسترش بیماری کمک بخواهید.
مرحله سوم
زمانی وارد این مرحله خواهیم شد که به بیماری بی توجهی کرده باشیم و زخم عمیق تر شده باشد و پوست دهانه باز می کند. پایین زخم به رنگ زرد در می آید و بافت مرده ای دارد.
مرحله چهارم
در این مرحله که آخرین مرحله بیماری می باشد، زخم بافت بیش تری را از دست داده و امکان دارد استخوان، عضله و تاندون را درگیر سازد و پایین زخم نیز به دلیل گسترش بافت های مرده به رنگ تیره در می آید و در نهایت زخم بوی بدی داشته، حساسیت به لمس شدن پیدا می کند و همچنین چرک و قرمز می شود که با گسترش آن اتفاق می افتد.
درمان اولیه برای زخم بستر
باتوجه به موارد گفته شده در توضیحات بالا اگر با زخم بستر آشنا شده اید، می بینید که این بیماری بیمار را از خوابیدن یا نشستن جابجا می کند و این فرآیند طی یک روز سبب بهبودی می شود.
شرکت امید نرسینگ با تجربه چندین ساله و همکاری با موسسه الفاطب، هر گونه خدمات پرستاری و پرستاری افراد سالمند و پرستار کودک ، پرستار همراه بیمار را ارائه می دهد.
عوامل مهم زخم بستر
این بیماری در طی فشارهای زیاد و طولانی مدت شکل می گیرد که عبارتند از:
فشار مداوم
هنگامی که پوست انسان مابین استخوان و سطح دیگری قرار می گیرد، تحت فشار بوده و این عامل سبب می شود که جریان، اکسیژن خون و مواد مغذی به بافت ها نرسد. این عوامل باعث می شوند که پوست آسیب ببیند و در گذشت زمان بافت ها از بین رفته و باعث شکل گیری این بیماری شود.
کشیدگی پوست
زمانی که پوست بر روی سطحی کشیده می شود این اصطکاک ایجاد شده سبب آسیب پذیری پوست می شود و این نکته را باید در نظر داشته باشید که حرکت پوست بر روی سطح نباید به مدت طولانی صورت بگیرد.
استفاده از متخصص
هنگامی که زخم چرک کرده و عفونت کرده به همراه بوی بد گسترش پیدا کند حتماً نیاز است که برای ادامه روند درمان از پرستار و یا پزشک در منزل استفاده کنید. پزشکان و پرستاران در این موارد اطلاعات لازمی را دارد و باتوجه به پیشرفت و نشانه های بیماری می توانند در زمان کوتاهی درمان را انجام دهند.
برای آگاهی بیشتر این مقاله مزیت های نگهداری از بیمار در منزل پیشنهاد می شود.
اعزام پرستار حرفه ای برای بیماران زخم بستر در موسسه امید نرسینگ
تمام پرسنل شرکت امید نرسینگ از تجربه و مهارت بالایی برخوردار بوده و زیر نظر کارشناسان موسسه توانبخشی فعالیت می کنند. هدف ما رضایت شما و بهبود وضعیت سلامتی عزیزان شما است.
با ما در صفحه اینستاگرام مرکز پرستاری امید همراه باشید.