دیابت در کودکان امروزه بیش از هر زمان دیگری دیده می شود و نرخ آن رو به رشد است. سبک زندگی غلط، تحرک کم، غذاهای چرب و پرکالری، تنقلات شیرین، فست فودها و … همگی عوامل بیشتر شدن دیابت در کودکان است.
در این مقاله سعی داریم بیشتر با این بیماری خطرناک آشنا شویم و راههای جلوگیری از آن را بیاموزیم پس با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
انواع دیابت در کودکان
دیابت نوع اول
این دیابت بیشتر در کودکان شایع است و به دیابت نوجوانان مشهور است یعنی افراد در سن پایین را درگیر می کند و اگر به موقع درمان نشوند در طی زندگی خود خطرات بیشتری برای سلامتی شان نظیر مشکلات کلیوی و قلبی، کاهش هوش، اختلال یادگیری و افسردگی پیش می آید.
این دیابت وقتی رخ می دهد که غده پانکراس توان تولید هورمون انسولین به میزان لازم را ندارد و بدون انسولین هم قندی که از غذا در بدن جذب شده نمی تواند از طریق خون جذب سلولها شود و در نهایت سطح قند خون به شدت افزایش می یابد.
میانگین تشخیص این بیماری در افراد 13 سالگی است و معمولا در افراد زیر سن 20 سال شناسایی می شود. درمان این بیماری هم معمولا بصورت تزریق داروی انسولین تا آخر عمر است و همچنین چک کردن مدام قند خون و ورزش و رژیم غذایی مناسب که از افزایش قند خون در فرد جلوگیری نماید.
دیابت نوع دوم
این نوع دیابت در خردسالان خیلی کمتر شایع است و وقتی اتفاق می افتد که گیرنده های سلولی در هورمون انسولین بدرستی کار نکنند پس با وجودیکه انسولین کافی وجود دارد قند خون یا گلوکز در خون انباشته میشود و سطح قند خون بالا می رود.
علت این بیماری معمولا به خاطر چاقی و مصرف انواع کربوهیدراتهاست. یعنی سلولها در اثر مواجه شدن بیش از اندازه با قند دچار نوعی مقاومت نسبت به انسولین میشوند.
احتمال ابتلا به دیابت نوع دوم با افزایش سن افزایش می یابد ولی کودکان هم می توانند به آن دچار شوند. بیشتر از 75 درصد کودکانی که مبتلا به دیابت نوع دوم شدند یک فرد نزدیک از خانواده مثل والدین یا برادر و خواهرشان به این بیماری مبتلا بوده یا شده است که دلایل ژنتیکی و سبک نادرست زندگی داشته است.
این بیماری اغلب با کاهش وزن اضافه، اصلاح سبک زندگی، کاهش مصرف قند و چربی و ورزش قابل درمان است. در مواردی هم نیاز به دارو درمانی وجود دارد.
نوعی دیابت دیگر در کودکان وجود دارد که به دیابت بی مزه معروف است و علت آن یک اختلال ژنتیکی نادر در سیستم هورمونی است که سبب کمبود هورمون ضد ادراری یا آنتی دیورتیک است که مثل دیابت نوع اول و دوم سبب افزایش مقدار ادرار می شود.
مطلب پیشنهادی : چاقی در کودکان
علائم دیابت نوع اول در کودکان
- افزایش ادرار : استفاده مکرر از دستشویی و یا شب ادراری و در نوزادان پوشک سنگینتر
- افزایش تشنگی : تشنگی بیش از حد و نوشیدن مایعات بیشتر از حد معمول
- کاهش وزن : کاهش وزن بی دلیل در کودک
- احساس گرسنگی : احساس مداوم گرسنگی در کودک
- تحریک پذیری : کودک از لحاظ عصبی تحریک پذیر می شود
- خستگی: کودک بدون انجام فعالیتی بیش از حد خسته می شود
- تاری دید : اشکال در دیدن اشیای دور و نزدیک
- احساس بوی میوه از دهان: هنگام تنفس احساس بوی میوه از دهان کودک می شود
علائم دیابت نوع دوم در کودکان
- کاهش وزن بی دلیل
- تشنگی زیاد
- تکرر ادرار خصوصا در شب
- خستگی غیرمعمول
- تاری دید بر اثر خشکی چشم
- احساس خارش در اندام تناسلی و اطراف آن بدلیل عفونت قارچی
- بهبود آهسته زخمها و بریدگیها
- ایجاد لکه مخملی و تیره روی پوست
- ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک
علت دیابت در کودکان چیست؟
علت دقیق دیابت نوع اول ناشناخته است و اغلب سیستم ایمنی همانطور که با ویروسها و باکتریها مبارزه می کند اشتباها سلولهای جزایر لانگرهانس در پانکراس که وظیفه تولید انسولین را دارند هدف قرار می دهد و از بین می برد که گویا عوامل ژنتیکی و محیطی هم در این اختلال موثر هستند.
وقتی سلولهای پانکراس نابود شوند بدن کودک انسولین تولید نمی کند و قند در خون افزایش می یابد و در صورت عدم درمان به موقع حتی جان کودک را تهدید می کند.
دیابت نوع دوم هم علت دقیقی برایش شناخته نشده است ولی ژنتیک و سابقه خانوادگی نقش مهمی دارد. طبق آمار چاقی و کم تحرکی خصوصا چربی دور شکم می تواند عامل این بیماری باشد.
طبق تحقیقات انجام شده نوزادانی که قبل از هفته 39 تا 42 بارداری به دنیا آمدند و همین طور آنهایی که از مادری که در دوران بارداری دیابت بارداری داشته متولد شده اند ریسک خطر بالاتری دارند.
مقاله پیشنهادی: کرونا اومیکرون و تاثیر آن بر کودکان و سالمندان
عوارض شایع دیابت در کودکان
- خشکی شدید و تشنگی
- حالت تهوع و استفراغ
- پوست برافروخته و خشک
- احساس گیجی
- افزایش حجم ادرار
- احساس شدن بوی میوه از تنفس کودک
- درد شکم
عوارض شدید ناشی از عدم درمان دیابت
اگر دیابت نوع اول درمان نشود منجر به کتواسیدوز دیابتی می شود که بسیار شدید و تهدیدکننده زندگی فرد است و نیاز به درمان سریع دارد. اگر دیابت نوع دوم درمان نشود چون سطح انسولین خیلی پایین است بدن نمیتواند از گلوکز جهت تولید انرژی استفاده کرده و به جای آن به تجزیه چربی برای کسب انرژی می پردازد و این عمل سبب بوجود آمدن ماده شیمیایی به نام کتون میشود که در سطح بالا سمی است و بدن را اسیدی میکند.
اگر دیابت نوع دوم درمان نشود خیلی سریعتر از بزرگسالان پیشرفت کرده و عوارضی نظیر بیماری چشمی، کلیوی، بیماری قلبی عروقی و فشار خون و کلسترول بالا را در پی خواهد داشت.
انواع درمان در کودکان مبتلا به دیابت
- تزریق انسولین بصورت روزانه
- مصرف غذاهای سالم
- تست مکرر قند خون بصورت ناشتا و غیرناشتا بوسیله دستگاه گلوکومتر
- ورزش کردن منظم
اعزام پرستار حرفه ای برای سالمندان و کودکان در موسسه امید نرسینگ
تمام کارکنان شرکت امید نرسینگ از تجربه و مهارت بالایی برخوردار بوده و زیر نظر کارشناسان موسسه توانبخشی فعالیت می کنند. هدف ما رضایت شما و بهبود وضعیت سلامتی عزیزان شما است.
شرکت پرستاری امید نرسینگ ارائه دهنده خدمات پرستاری در منزل افراد سالمند ، کودک ، پرستار بیمار در منزل و همراه بیمار در بیمارستان است . برای دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.