بیماری آبله مرغان یکی از بیماریهای ویروسی به شدت واگیردار است که خوشبختانه خطرناک نیست ولی به دلیل خارش جوشهای قرمز بیماری آزاردهنده ای محسوب می شود.
این بیماری بصورت ظهور دانه های قرمز و تاول مانند روی پوست نمایان می شود و با تب و بی اشتهایی همراه است. اگر کودک شما به بیماری آبله مرغان مبتلا شده و نیاز به کمک دارید پرستار کودک در منزل بهترین راه رسیدگی به کودکان مبتلا به آبله مرغان و نگهداری آنها در منزل می باشد. در این مقاله آشنایی با بیماری آبله مرغان و 12 نکته پرستاری در بیماری آبله مرغان ارائه شده است.
عامل ایجاد کننده بیماری آبله مرغان
عامل ایجاد بیماری آبله مرغان ویروسی از خانواده هرپس ها است (از اعضای خانواده ویروس تبخال) و با نامهای واریسلا زوستر یا هرپس زوستر شناخته می شود.
ویروس آبله مرغان در کودکان بیشتر از راه تنفس و یا تماس با ترشحات حاوی ویروس فرد بیمار وارد بدن شده و باعث ابتلای کودک می شود. انتقال این بیماری از فرد آلوده به فرد سالم به راحتی و سریعا انجام می شود و از ورود ویروس به بدن تا ظاهر شدن جوشها در بدن یک تا دو روز طول می کشد.
هر فرد در طول زندگی فقط یک بار دچار عفونت این ویروس می شود زیرا آنتی بادی آن در بدن ساخته شده و تا آخر عمر مصونیت ایجاد می کند و احتمال ابتلای دوباره افرادی که یک بار آبله مرغان گرفته اند نزدیک به صفر است.
برای آگاهی بیشتر این مقاله مسئولیت های پرستار کودک در منزل پیشنهاد میشود.
شدت بیماری آبله مرغان
شدت بیماری آبله مرغان در کودکان زیاد نیست و به سهولت بهبود می یابند ولی در بزرگسالان شدت بیشتر و سخت تر از کودکان است. این بیماری برای نوزادان و زنان باردار و اشخاصی که دچار اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن هستند مانند بیماران مبتلا به ایدز بسیار خطرناک است.
راههای ابتلای کودک به آبله مرغان:
- قرار گرفتن کودک در معرض سرفه و عطسه فرد بیمار یا آلوده
- تماس کودک با جوشهای ویروسی
- تماس کودک با مایعات بیرون آمده از جوشهای فرد آلوده
علامت های بیماری آبله مرغان
- جوش های قرمز و تاولی
- تب و بدن درد
- بی اشتهایی یا مشکلات تغذیه ای
- سردرد
- حالت تهوع
- خارش پوست
- احساس کسالت و خستگی شدید
- ایجاد زخم در دهان و لوزه ها که دو تا سه روز قبل از ایجاد جوشهای قرمز ممکن است بروز کند.
بیماری آبله مرغان چه مدت طول می کشد؟
بیماری آبله مرغان معمولا 2 هفته طول می کشد. 3 تا 5 روز بعد از شروع اولین بثورات قرمز رنگ لکه های جدیدی در نقاط دیگر بدن ظاهر می شود. با گذشت 5 تا 10 روز این لکه ها خشک می شوند و زخمها شکل می گیرند و بعد از بین می روند.
در روزهای اولیه بیماری خارش فراوانی در ناحیه جوشها احساس می شود. علت این امر این است که تاولها هنگام پرشدن از مایع مواد شیمیایی را ترشح می کنند که باعث خارش شدید می شود. با گذشت زمان خارش زخمها کاهش می یابد.
از زمان قرار گرفتن فرد در معرض ویروس آبله مرغان ممکن است تا 21 روز طول بکشد که ویروس خودش را در بدن فرد مبتلا نشان دهد و دوره درمان آبله مرغان بین 5 تا 10 روز می باشد.
عوارض احتمالی بیماری آبله مرغان
- عفونت ویروسی چشم
- آنسفالیت یا التهاب و عفونت مغز (به ندرت)
- عفونت باکتریایی ثانویه روی تاولهای آبله مرغان
- میوکاردیت یا التهاب عضله قلب
- ذات الریه
- احتمال بروز زونا در سالهای بزرگسالی
- باقی ماندن جای تاول در صورتی که تاول عفونی شود
- نشانگان ری (اختلال نادر آسیب مغز و کبد در کودکان بر اثر مصرف آسپرین برای بیماریهای عفونی)
- آرتریت یا التهاب مفصل به طور گذرا
12 نکته مهم در پرستاری از کودک مبتلا به بیماری آبله مرغان
- فضای همراه با آرامش برای کودک در مدت بیماری ایجاد کنید.
- حتی الامکان از کندن زخمهای خشک شده توسط کودک بیمار جلوگیری کنید.
- در کودکانی که دچار تب می شوند بهترین دارو برای پایین آوردن تب استامینوفن است. هرگز به کودک تب دار آسپرین برای کاهش تب ندهید زیرا خطر ابتلا به سندرم ری را افزایش می دهد که این سندرم آسیب به مغز و کبد را به دنبال دارد.
- برای کاهش خارش تاولها با دستور پزشک از پمادهای ضد خارش مانند کالامین استفاده کنید.
- کودک را در مورد جوشهایی که ممکن است در مکانهایی که دیده نمی شوند مثل ناحیه تناسلی و گلو باید مراقبت بیشتری کرد و ناحیه تناسلی کودک بیمار باید همواره خشک و تمیز نگه داشته شود.
- بهترین درمان برای بیماریهای ویروسی مصرف غذاهای نرم و آبکی و گرم است که می تواند به درمان سریع کودک کمک کند و بی اشتهایی او را کاهش دهد.
- اگر کودک بیماری را بصورت خفیف بروز دهد با رعایت اصول مراقبتی می توان در منزل از او مراقبت کرد ولی اگر عوارض بیماری بیشتر بود و حال کودک رو به وخامت گذارد باید حتما به پزشک مراجعه کرد.
- اگر تب کودک پس از قطع شدن یک یا دو روز دیگر مجدد شروع شد نیاز به دخالت و معاینه پزشک دارد.
- اگر تاولها خیلی متورم و بزرگ و قرمز رنگ شوند امکان دارد فرد بیمار به عفونت باکتریایی مبتلا شده باشد که باید از داروهای آنتی بیوتیک استفاده نماید.
- مواقعی که کودک تب بالا دارد جوشهای زیادی در ناحیه دهان دارد و از خوردن و آشامیدن پرهیز می کند و تمایلی به بازی و تحرک ندارد پس در نگهداری این کودکان توجه بیشتری کنید.
- به دلیل واگیردار بودن شدید این بیماری از رفتن کودک به مهد و مدرسه به مدت حداقل 5 روز بعد از بروز جوشها جلوگیری کنید.
- تعویض مرتب ملحفه ها و لباسهای فرد بیمار و شستشو و ضدعفونی کردن جداگانه آنها به شدت توصیه می شود زیرا زخمهای ایجاد شده در بدن فرد بیمار به شدت این ویروس را به افراد دیگر منتقل می کنند.
بیشتر بدانید: مراقبت های تخصصی از کودکان
آیا واکسن برای آبله مرغان وجود دارد؟
بله واکسن آبله مرغان برای کودکان زیر 13 سال باید در حدود 12 تا 15 ماهگی تزریق شود و یکبار دیگر در سن بین 4 تا 6 سالگی و همه افراد بالای 13 سال که به این بیماری مبتلا نشده اند باید در طول 4 تا 8 هفته دوبار واکسینه شوند.
در صورتی که در کودکی به این بیماری مبتلا نشده اید و به دلایلی در معرض آن قرار گرفته اید بهتر است تا 72 ساعت برای تزریق واکسن اقدام کنید زیرا تا 72 ساعت واکسن قدرت ایجاد مصونیت در بدن را دارد.
چه کسانی منع تزریق واکسن آبله مرغان دارند؟
- افرادی که به دوز اول واکسن حساسیت نشان داده اند
- زنان باردار یا زنانی که قصد بارداری دارند. این افراد باید جوری واکسن را دریافت کنند که در طول دوران بارداری مبتلا به این بیماری نشوند.
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
- افرادی که به آنتی بیوتیک و ژلاتین حساسیت دارند.
برای استخدام پرستار کلیک کنید.
اعزام پرستار حرفه ای برای سالمندان و کودکان در موسسه امید نرسینگ
شرکت امید نرسینگ با تجربه چند ساله و همکاری با موسسه الفاطب، هر گونه خدمات پرستاری و پرستاری افراد سالمند و کودکان شما را انجام میدهد.
تمام کارکنان شرکت امید نرسینگ از تجربه و مهارت بالایی برخوردار بوده و زیر نظر کارشناسان موسسه توانبخشی فعالیت می کنند. هدف ما رضایت شما و بهبود وضعیت سلامتی عزیزان شما است.