بیماری سنگ کلیه یکی از شایع ترین بیماریهای دوران سالمندی است که علاوه بر سالمندان افراد زیادی را در رده های مختلف سنی درگیر میکند. امروزه روشهای مختلفی برای پیشگیری از ابتلا به برخی بیماریهای کلیوی نظیر سنگ کلیه وجود دارد که احتمال بروز این بیماری را کاهش می دهد. در این مقاله قصد داریم شما را با بیماری سنگ کلیه در سالمندان بیشتر آشنا کرده و بدانیم در صورت ابتلای سالمندان به این بیماری باید چه اقداماتی انجام داد.
دلایل ایجاد سنگ کلیه در سالمندان
سابقه ارثی و خانوادگی:
اگر در خانواده فردی به بیماری سنگ کلیه مبتلا شود احتمال ابتلای دیگر افراد خانواده نیز به این بیماری وجود دارد زیرا یکی از دلایل این عارضه سابقه ژنتیکی است.
مصرف برخی داروها:
مصرف داروهایی نظیر کلسیم، برخی ویتامین ها و … می تواند در بدن ایجاد سنگ کلیه نماید. پس بهتر است دارو یا مکمل های غذایی را با مشورت و نسخه پزشک مصرف کنید.
وزن بالا و چاقی:
در افراد چاق و دارای اضافه وزن سطح اسید موجود در ادرار تغییر می کند و این موضوع می تواند دلیل ایجاد سنگ کلیه باشد.
رژیم غذایی نامناسب:
برخی افراد چاق به دنبال کاهش وزن به سمت رژیم های غذایی می روند که اگر این رژیمها اصولی و مناسب نباشد و سرخود اعمال شود می تواند به اندامهای گوارشی آسیب زده و احتمال ابتلا به سنگ کلیه را نیز افزایش دهد. پس اگر قصد کاهش وزن دارید زیر نظر پزشک متخصص تغذیه رژیم اصولی و درست بگیرید.
مشکلات روده ای:
افرادی که مشکلات روده ای نظیر اسهال و استفراغ دارند بیشتر به سنگ کلیه مبتلا می شوند زیرا با اسهال و استفراغ حجم زیادی از مایعات بدن خارج شده و می تواند موجبات ایجاد سنگ کلیه را فراهم کند.
حجم ادرار کم :
اگر حجم ادرار پایین باشد نشان دهنده کمبود آب بدن است. وقتی که فعالیت ورزشی دارید و آب بدن توسط عرق کردن خارج می شود برای جبران کمبود این آب باید مایعات بیشتری مصرف کنید. در صورت عدم مصرف آب و مایعات حجم ادرار کاهش پیدا کرده و احتمال ابتلا به سنگ کلیه افزایش می یابد. هر فرد بالغ برای داشتن بدن سالم باید هر روز سه لیتر آب مصرف نماید.
یه شما پیشنهاد میکنیم مقاله ی علائم آرتروز در سالمندان را از دست ندهید.
علائم بیماری سنگ کلیه در سالمندان
سنگ کلیه تا زمانی که در کلیه است و حرکتی نکرده هیچ علامت و دردی ندارد. اما زمانیکه از جای خود حرکت کرده و به سمت لوله های حالب که ادرار را از کلیه به سمت مثانه می برند به دلیل ایجاد انسداد در لوله و خراش آن ایجاد درد و ناراحتی بسیاری می کند. این سنگ با هر اندازه ای که باشد می تواند با مسدود کردن مسیر ادرار موجب التهاب کلیه و برگشت ادرار به سمت کلیه شود که ممکن است فرد را با عفونت های کلیه روبرو کند.
از دیگر علائم سنگ کلیه در سالمندان می توان به این موارد اشاره کرد:
- درد بسیار شدید در پهلوها، ران و زیر شکم
- تب و لرز
- دفع بیش از اندازه و تکرر ادرار
- تغییر رنگ ادرار به رنگ قرمز یا قهوه ای به دلیل وجود خون در ادرار
- بوی بد ادرار
- سوزش ادرار
- حالت تهوع و استفراغ
- عفونت ادراری
انواع سنگ کلیه در سالمندان
سنگ کلسیم:
از شایع ترین سنگها که در اثر عادت های بد تغذیه ای در کلیه ایجاد می شود سنگ کلسیم است که در اثر مصرف غذاهای دارای اگزالات ایجاد می شود و خصوصا وقتی مایعات بدن کم شود احتمال تشکیل این نوع سنگ در کلیه بیشتر می شود. البته سنگهای کلسیمی در کلیه به دلایل دیگر نیز به وجود می آید از جمله مصرف کورتون، پرکاری تیروئید، هیپرکلسیوری، کمبود سیترات، افزایش دفع اگزالات اسیدی و افزایش دفع کلسیم بدن.
سنگ عفونی:
این سنگها 5 تا 15 درصد سنگهای ادراری را تشکیل میدهند و از آمونیوم، منیزیم و فسفات تشکیل شده اند. دلیل ایجاد این سنگها عفونت های ادراری است و احتمال بروز آنها در خانمها دو برابر آقایان است. اگر این سنگها درمان نشوند باعث انسداد سیستم ادراری فرد شده و حتی منجر به مرگ بیمار می شوند.
سنگ اسید اوریک:
دلیل تشکیل این سنگ مصرف مواد غذایی پروتئینی، چاقی و اضافه وزن، افزایش اسید اوریک ادرار و بیماریهای افزایش دهنده اوره خون هستند.
سنگ سیستئینی:
احتمال بروز این نوع سنگ بسیار کم است و ابتلا به این نوع سنگ کلیه بیشتر جنبه ارثی و ژنتیکی دارد. کاهش PH ادرار و کاهش حجم ادرار می تواند این نوع سنگ را تولید کند.
پیشنهاد میکنیم که مقاله ی روبرو را هم مطالعه کنید : مزیت های نگهداری از بیمار در منزل
راههای درمان سنگ کلیه در سالمندان
روشهای بسیاری برای درمان بیماری سنگ کلیه وجود دارد که بسته به نوع سنگ و اندازه آن متفاوت است. برخی از این روشها عبارتند از:
سنگ شکن:
سنگ شکن با امواج ضربه ای از رایج ترین روشهای درمان سنگ کلیه است که برای همه افراد از جمله سالمندان نیز استفاده می شود. در این روش با امواج ضربه ای سنگ را به قطعات کوچکتر تبدیل می کنند تا این ذره ها به راحتی از طریق ادرار دفع شوند. این عمل با تزریق آرامبخش انجام می شود و برای بیمار دردناک نیست و در عرض یک ساعت انجام می شود. بعد از یک ساعت نیز بیمار می تواند بیمارستان را ترک کند.
جراحی:
از روش جراحی برای خارج کردن سنگهای بزرگ که به روشهای دیگر قابل خروج نیستند استفاده می شود. در این روش بیمار را بیهوش کرده و برش کوچکی نزدیک کلیه و در پشت ایجاد می کنند و با ابزارهای مخصوص سنگ را خارج می کنند. این روش نیاز به دوران نقاهت طولانی تری دارد.
آرتروسکوپی:
در این روش نیز بیمار را بیهوش کرده و سپس پزشک لوله ای را از طریق مثانه به داخل بدن می فرستد که این لوله سنگ را پیدا کرده و با لیزر آن را از بین می برد. این کار برای سنگهای ریز استفاده می شود و زخمی هم روی بدن ایجاد نمی شود.
درمان گیاهی برای دفع سنگ کلیه در سالمندان
برخی روشهای گیاهی که از طب سنتی گرفته شده است نیز در برخی موارد که سنگ کوچک است ممکن است مفید واقع شود. مثلا مصرف نعناع، برگ گزنه، سیاهدانه با عسل، ریشه قاصدک، ریحان و گیاه بابا آدم می توانند به دفع سنگ کمک کرده یا از تشکیل آن جلوگیری کنند.
پیشنهاد میکنیم که مقاله ی روبرو را هم مطالعه کنید : نقش پرستار خانگی در مراقبت از سالمند
پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه در سالمندان
- افزایش مایعات مصرفی
- کاهش مصرف نمک و سدیم در غذا
- افزایش یا کاهش شدید کلسیم در بدن باعث بروز سنگ می شود پس میزان کلسیم در بدن متعادل و در یک سطح باقی بماند.
اعزام پرستار حرفه ای برای سالمندان و کودکان در موسسه امید نرسینگ
شرکت امید نرسینگ با تجربه چند ساله و همکاری با موسسه الفاطب، هر گونه خدمات پرستاری و پرستاری افراد سالمند و کودکان شما را انجام میدهد.
تمام کارکنان شرکت امید نرسینگ از تجربه و مهارت بالایی برخوردار بوده و زیر نظر کارشناسان موسسه توانبخشی فعالیت می کنند. هدف ما رضایت شما و بهبود وضعیت سلامتی عزیزان شما است.