آبله میمونی نام بیماری واگیردار جدیدی است که اخیرا سر زبانها افتاده و در رسانه ها و شبکه های اجتماعی راجع به آن صحبت می شود. این بیماری در اثر عفونت با ویروس monkeypox ایجاد می شود. این ویروس از خانواده ویروسهایی نظیر واریولا (ایجاد کننده آبله)، واکسینا (استفاده شده در واکسن آبله) و آبله گاوی است.
این بیماری بیشتر در آفریقا دیده می شود اما امروزه در چندین کشور دیگر مواردی از آن دیده شده است که این موجب ایجاد نگرانی و ترس در بین مردم شده است. این نوع آبله علائمی شبیه آنفولانزا دارد با این تفاوت که در عرض چند روز جوشهای پوستی شبیه آبله مرغان روی پوست ظاهر می شود.
هیچ درمانی تا امروز برای این بیماری وجود ندارد اما جای نگرانی نیست چون شبیه بیماریهای ویروسی دیگر با تقویت سیستم ایمنی بدن خودبه خود و در عرض چند روز از بین می رود. در این مقاله با بیماری آبله میمونی آشنا می شویم و راههای پیشگیری از آن را می آموزیم.
تاریخچه بیماری آبله میمونی
آبله میمونی اول بار در سال 1959 در کشور دانمارک در بین میمونهایی که برای تحقیقات نگهداری میشدند دیده شد و نام آبله میمونی گرفت. اولین مورد ابتلای انسان به این بیماری در سال 1970 در کشور کنگو ثبت شده است.
مواردی دیگر از این بیماری در خارج از افریقا بدلیل واردات حیوانات و یا سفرهای بین المللی در کشورهای اسرائیل، ایالات متحده، بریتانیا و سنگاپور دیده شد. منشاء اصلی این بیماری همچنان ناشناخته است و با این حال میمونها و جوندگان افریقایی امکان دارد حامل این ویروس بوده و دیگران را آلوده کنند.
از 13 می سال 2022 مواردی از این بیماری در 12 کشور به WHO گزارش شد. بررسیها در حال انجام است و شواهد حاکی از این است که کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری آبله میمونی هستند که در تماس فیزیکی نزدیک با فرد بیمار دارای علائم بوده اند.
پیشنهاد می شود مطالعه مقاله بیماریهای انگلی در کودکان را از دست ندهید.
علائم بیماری آبله میمونی
- تب و لرز
- درد عضلانی
- کمر درد
- تورم گره های لنفاوی
- سر درد
- خستگی
- بثورات پوستی
بیماری آبله میمونی شبیه آبله است اما خفیف تر. این بیماری با سردرد، تب، خستگی و دردهای عضلانی آغاز می شود و گره های لنفاوی تورم می کنند. دوره کمون این بیماری 7 تا 14 روز است ولی بین 5 تا 21 روز هم گزارش شده است.
تا سه روز پس از بروز تب بثورات پوستی بصورت جوشهای قرمز ظاهر می شوند که معمولا از صورت شروع شده و به سایر قسمتها گسترش می یابند. آبله میمونی 2 تا 4 هفته طول میکشد و میزان مرگ و میر آن از هر 10 نفر یک نفر می باشد.
راههای انتقال آبله میمونی
- تماس با انسان، حیوان یا مواد آلوده به ویروس
- از طریق پوست آسیب دیده حتی اگر آسیب قابل دیدن نباشد
- از طریق دستگاه تنفسی یا مخاط بینی، چشم و دهان
- از طریق گاز گرفتن حیوان مبتلا
- از طریق تماس مستقیم با ترشحات و خون بدن حیوان مریض، فراوری گوشت یا تماس با مواد دفعی حیوان آلوده به ویروس
- از طریق لباس یا ملحفه فرد آلوده به ویروس
- از طریق تماس مستقیم با مواد دفعی و ترشحات فرد آلوده به ویروس
پیشنهاد می کنیم مقاله نکات مراقبتی در بیمارستان را مطالعه نمایید.
چگونه از ابتلا به بیماری آبله میمونی پیشگیری کنیم؟
- از تماس با حیواناتی که میتوانند حامل ویروس باشند خودداری کنیم.
- بیمار آلوده به ویروس را از افراد دیگر جدا کنیم.
- از تماس با فردی که با حیوان بیمار در تماس بوده خودداری کنیم.
- هنگامی که از بیمار مبتلا به این بیماری مراقبت می کنیم از تجهیزاتی نظیر ماسک و دستکش و … استفاده نماییم.
- پس از تماس با حیوانات یا افراد آلوده دستها را به خوبی با آب و صابون شسته و با ضدعفونی کننده ها که بر پایه الکل هستند دستها را ضدعفونی کنیم.
- با افرادی که علامت های سرماخوردگی یا جوشهای قرمز پوستی دارند تماس نزدیک برقرار نکنید.
- رختخواب یا حوله فرد بیمار یا فرد مشکوک به ابتلا را از وسایل دیگران جدا کرده و آنها را مشترکا استفاده نکنید.
- به حیوانات مرده یا حیوانات ولگرد و وحشی نزدیک نشوید.
- گوشت را کاملا پخته و سپس مصرف کنید.
- حتی الامکان از خوردن گوشت شکار خودداری کنید.
اگر به ویروس مبتلا شدیم چه کار کنیم؟
اگر با فرد آلوده به ویروس در تماس بوده اید و مشکوک هستید که مبتلا شده اید یا نه 21 روز مراقب علائم باشید تا اگر مبتلا شده اید اقدامات لازم را انجام دهید.
- هر روز 2 بار تب خود را اندازه بگیرید.
- اگر لرز دارید و غدد لنفاوی تان متورم است اما بثورات پوستی و تب ندارید 24 ساعت در خانه بمانید و خود را ایزوله کنید.
- اگر تورم غدد لنفاوی و لرز از بین نرفت با پزشک تماس بگیرید.
- اگر بثورات پوستی و تب دارید فورا خود را قرنطینه کرده و با اورژانس تماس بگیرید.
- اگر هیچگونه علامتی ندارید می توانید کارهای روزمره را انجام دهید تا زمانیکه علائم بروز کنند ولی از شیردادن به فرزند و اهدای خون موقتا خودداری کنید تا از سلامت خود اطمینان کامل پیدا کنید.
مقاله پیشنهادی: اصول مراقبت بیمار در منزل
روشهای تشخیص آبله میمونی
– تست آزمایشگاهی: شامل آزمایش از ضایعات یا دلمه های خشک شده بثورات است.
– تاریخچه پزشکی: شامل سابقه سفر به مناطقی که خطر ابتلا به این بیماری در آنجا وجود داشته است. پزشک با پرسش های لازم می تواند به احتمال وجود بیماری در شما پی ببرد.
– آزمایش خون: این ویروس برای مدت کمی در خون باقی می ماند پس آزمایش خون خیلی دقیق نیست.
– بیوپسی: شامل برداشتن تکه ای از بافت پوست و آزمایش برای تشخیص وجود ویروس.
درمان آبله میمونی
هنوز هیچ درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد. مانند بسیاری از بیماریهای ویروسی این سیستم ایمنی بدن است که باید با این ویروس به مقابله بپردازد پس تقویت سیستم ایمنی بدن می تواند بهترین درمان برای بیماری باشد. استراحت، خوردن مایعات زیاد و … می تواند کمک کننده باشد.
اگر اخیرا واکسن آبله تزریق کرده اید مثلا 3 تا 5 سال گذشته در برابر آبله میمونی مصونیت دارید. واکسن آبله تا 85 درصد از آبله میمونی جلوگیری می کند.
اعزام پرستار حرفه ای برای سالمندان و کودکان در موسسه امید نرسینگ
شرکت امید نرسینگ با تجربه چند ساله و همکاری با موسسه الفاطب، هر گونه خدمات پرستاری و پرستاری افراد سالمند و کودکان شما را انجام میدهد.
تمام کارکنان شرکت امید نرسینگ از تجربه و مهارت بالایی برخوردار بوده و زیر نظر کارشناسان موسسه توانبخشی فعالیت می کنند. هدف ما رضایت شما و بهبود وضعیت سلامتی عزیزان شما است.