بیماری آلزایمر که با نام بیماری فراموشی نیز شناخته شده، یک نوع اختلال در عملکرد مغز است که به مرور زمان حافظه و توانایی های ذهنی دیگر مانند تفکر، استدلال و قضاوت فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.
در این مطلب قصد داریم به نحوه مراقبت و پرستاری از سالمندان آلزایمر بپردازیم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
این بیماری در سال 1906 میلادی توسط روانپزشک آلمانی به نام آلویز آلزایمر معرفی شد. در حال حاضر هر سه ثانیه یک نفر به این بیماری مبتلا می شود و تا سال 2030 میلادی می تواند به عدد نگران کننده 65 میلیون نفر در جهان برسد.
به طور کلی بیماری آلزایمر اغلب در سنها بالای 65 سال بروز می کند، هر چند این بیماری با علائمی کمتر می توان در دوران جوانی و دهه 40 زندگی افراد جامعه رخ دهد.
علل ابتلا به آلزایمر
برخی از عواملی که احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر را افزایش می دهند عبارت از افزایش سن، سابقه خانوادگی ابتلا به آلزایمر و عوامل ژنتیکی، ضربه شدید به ناحیه سر و عوامل مربوط به سبک زندگی مانند افسردگی، مصرف دخانیات و نوشیدنی های الکلی، ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، کم خوابی و کم تحرکی است.
علائم بیماری آلزایمر
بیماری آلزایمر بر عملکرد بخش های مختلف مغزی تاثیر میگذارد و به علاوه مشکلاتی که در حافظه دیده می شود، باعث علائمی همچون سردرگمی، توهم و گیجی، عدم توانایی در تصمیم گیری، اختلال در تکلم، عدم توانایی در مراقبت از خود، اضطراب و تنش می شود.
برای مثال ناتوانی در انجام وظایف، فراموشی حوادث، درک نادرست از خطرات ایمنی، ناتوانی در تصمیمگیری، پرسش سوال ها و انجام مکالمات تکراری و اختلالات تجسمی که به علت برخی مشکلات بینایی چشم برای تشخیص چهره یا وسایل و اشیا در بیماری آلزایمر دیده میشود.
برای آگاهی بیشتر این مقاله مزیت های نگهداری از بیمار در منزل پیشنهاد میشود.
علائم بیماری آلزایمر
بیماری آلزایمر بر عملکرد بخش های مختلف مغزی تاثیر میگذارد و به علاوه مشکلاتی که در حافظه دیده می شود، باعث علائمی همچون سردرگمی، توهم و گیجی، عدم توانایی در تصمیم گیری، اختلال در تکلم، عدم توانایی در مراقبت از خود، اضطراب و تنش می شود.
برای مثال ناتوانی در انجام وظایف، فراموشی حوادث، درک نادرست از خطرات ایمنی، ناتوانی در تصمیمگیری، پرسش سوال ها و انجام مکالمات تکراری و اختلالات تجسمی که به علت برخی مشکلات بینایی چشم برای تشخیص چهره یا وسایل و اشیا در بیماری آلزایمر دیده میشود.
اگر درباره نگهداری و مراقبت از سالمندان آلزایمری سوالی دارید با ما تماس بگیرید.
تشخیص بیماری آلزایمر
درست است که بیماری آلزایمر در سنهای بالای 65 سالگی رخ می دهد، اما حدود 5 درصد افراد جامعه دچار آلزایمر زودرس می شوند و این بیماری در دهه 40 و 50 سالگی آنها تشخیص داده می شود.
هیچ آزمایش ساده ای برای تشخیص بیماری آلزایمر وجود ندارد و برای تشخیص این بیماری باید متخصص مغز و اعصاب یا نورولوژیست فرد را با استفاده از ابزارها و روش های متعدد معاینه کند تا اطمینان حاصل شود که فرد به این بیماری مبتلا است یا خیر.
اغلب از این روش ها مانند انجام تست هایی از حافظه، انجام آزمایش های عصب شناختی و اسکن های مغزی، پرسش سوالاتی در حیطه زندگی شخصی برای تشخیص بیماری استفاده می کنند.
راه های پیشگیری از بیماری آلزایمر
کارهای زیادی است که با انجام آنها می توان از بیماری آلزایمر دوری کرد که عبارت از تحرک و ورزش روزانه، عدم مصرف مشروبات الکلی و دخانیات، رعایت تغذیه مناسب، داشتن روابط اجتماعی، دوری از هرگونه استرس و ناراحتی، پرهیز از بی خوابی، مطالعه روزانه، انجام تمرین ها و بازی های ذهنی مانند جدول، سودوکو و شطرنج است.
یک رژیم غذایی سالم می تواند خطر ابتلا به آلزایمر را تا 35 درصد کاهش دهد، برخی از موارد برای تغذیهای که در پیشگیری از بیماری آلزایمر و تقویت مغز موثر هستند، عبارت از سبزیجات برگدار و سبز رنگ، انواع آجیل، توت فرنگی، حبوبات، غلات، ماهی، مرغ، روغن زیتون و سایر سبزیجات است.
همچنین مواردی که برای بیماری مضر هستند و باعث تشدید بیماری می شوند عبارتند از گوشت قرمز، کره و مارگارین، پنیر، انواع شیرینی، غذاهای سرخ شده و فست فود است.
مراحل بیماری آلزایمر
ـ مرحله اول بدون اختلال است که در این مرحله مشکلات حافظه ای غیر قابل تشخیص هستند.
ـ مرحله دوم زوال بسیار خفیف وجود دارد: همانطور که گفته شد بیماری آلزایمر اغلب در سنهای بالای 65 سال رخ می دهد و در این سنین کاهش گرایی مغز و کمی فراموشی امری طبیعی است؛ اما کسانی که به زوال بسیار خفیف مبتلا می شوند، نسبت به همسن و سالان خود بیشتر دچار فراموشی می شوند.
ـ مرحله سوم اختلال یا زوال خفیف است که مراحل و علائم بیماری آلزایمر زیاد قابل تشخیص نیستند، اگرچه این مرحله هفت سال طول می کشد با این حال علائم در مدت دو تا چهار سال بروز می دهند. در این مرحله افراد نزدیک به بیمار میتوانند بیماری را تشخیص دهند. بیمار دچار فراموشی یادآوری اسامی صحیح میشود. اشیا و وسایل خود را گم می کند و در یادگیری مهارت جدید دچار مشکل می شود.
برای آگاهی بیشتر این مقاله نقش پرستار خانگی در مراقبت از سالمندان پیشنهاد میشود.
ـ مرحله چهارم که حدود دو سال هم طول می کشد علایم آن قابل تشخص برای بیماری آلزایمر است. مرحله زوال متوسط که در این مرحله بیمار دچار مشکل در انجام محاسبات می شود، خاطرات زندگی شخصی خود را فراموش می کند و در حافطه کوتاه مدتش اختلال ایجاد می شود.
ـ مرحله پنجم زوال نسبتا شدید است، حدود یک تا یک و نیم سال طول می کشد و باعث گیجی و سردرگمی شدید ناتوانی در یادآوری مسائل ساده مربوط به خود مانند شماره تلفن و حتی مشکل داشتن در پوشیدن لباس خود می شود.
ـ مرحله ششم آلزایمر شدید است که در این مرحله بیمار نیاز به مراقبت تمام وقت دارد؛ همچنین در شناخت اعضای خانواده دچار مشکل می شود و تغییرات شخصیتی از خود بروز می دهد و برخی از این موارد را مانند ترس از تنهایی، بی قراری، خستگی، خجالت، شک را تجربه می کند.
ـ مرحله هفتم که آلزایمر بسیار شدید است، بیمار را به مرگ نزدیک می کند. بیمار قدرت تکلم خودرا در طول این بیماری ار شش کلمه به یک کلمه قابل فهم کاهش می دهد و فرد نمیتواند به تنهای بنشیند یا بایستد و ظاهر اخم آلودی جایگزین لبخندش می شود. همچنین در این مرحله فرد نمی تواند سر خود را بالا بگیرد و حرکات بدن روز به روز دشوارتر می شوند.
درمان بیماری آلزایمر
آلزایمر بیماری غیرقابل درمان است، اما پزشک داروهایی را می تواند تجویز کند تا بیماری کنترل شود. همچنین تغذیه مناسب، فعالیت بدنی و تمرین های ذهنی برای کمک به کنترل بیماری بسیار مفید هستند.
بیماری آلزایمر با علل نامفهومی است که در بین مردان و زنان سالمند یا گاهی میانسال بروز می کند، اما میتوان با انتخاب یک زندگی سالم، دور از ناراحتی های عصبی و داشتن عادت هایی مانند مطالعه روزانه و فعالیت های ورزشی تا حد بسیار زیادی از این بیماری در امان ماند یا حداقل مراحل شدید بیماری را تجریه نکرد.
مراقبت از فرد مبتلا به آلزایمر در خانه
ـ کمک به فرد مبتلا در انجام کارهای شخصی به خصوص به بیمارانی که بیماری آنها وخیم تر است.
ـ یادداشت کردن همه موارد برای آنها و چسباندن آنها روی هر کدام اشیا مورد استفاده فرد بیماری
ـ هنگام خروج از خانه به تنهایی به بیرون نروند یا همراه با پرستار از خانه خارج شوند.
ـ قراردادن آدرس و شماره تلفن افراد درجه یک در جیب یا کیف فرد مبتلا (هر لحظه ممکن است از بدون اطلاع از خانه خارج شوند)
ـ مراقب ویژه و یاددآوری خاطرات گذشته و تمرین ذهنی با آنها
در هنگام بیماری، مراقبت از کودک سختتر میشود و باید نکات بسیاری را رعایت کنید تا کودک هر چه زودتر سلامتی خود را به دست بیاورد. بنابراین می توان برای مراقبت بیشتر از کودک، از یک پرستار کمک گرفت تا با مراقبت بیشتر توسط پرستار، زودتر بهبود یابد.
پرستار باید اطلاعات کافی در مورد بیماری کودک داشته باشد تا بتواند به او کمک کند و علائم را به والدین اطلاع بدهد.
اعزام پرستار حرفه ای برای سالمندان و کودکان در موسسه امید نرسینگ
شرکت امید نرسینگ با تجربه چند ساله و همکاری با موسسه الفاطب، هر گونه خدمات پرستاری و پرستاری افراد سالمند و کودکان شما را انجام میدهد.
تمام کارکنان شرکت امید نرسینگ از تجربه و مهارت بالایی برخوردار بوده و زیر نظر کارشناسان موسسه توانبخشی فعالیت می کنند. هدف ما رضایت شما و بهبود وضعیت سلامتی عزیزان شما است.
شما می توانید با دنبال کردن اینستاگرام مرکز پرستاری امید از آخرین اطلاعات پزشکی آگاه شوید.