سونداژ ، کاتتر یا سوند ادرار لوله ای نیمه انعطاف پذیر و تو خالی است که ادرار را از مثاله به سمت کیسه تخلیه هدایت می کند. سوندهای ادراری انواع و اندازه های مختلفی دارند و از مواد مختلفی نظیر لاستیک، پلاستیک (pvc) و سیلیکون ساخته شده اند.
اگر بیمار قادر به تخلیه مثانه خود نباشد باید برای او از سوند کمک گرفت زیرا در صورت عدم تخلیه مثانه ادرار به سمت کلیه ها برگشت داده می شود و موجب عفونت کلیه و آسیب دائمی به آنها می شود. در این مقاله در مورد سونداژ اطلاعاتی به شما خواهیم داد پس با ما همراه باشید.
چه کسانی از سوند ادرار استفاده می کنند؟
- فردی که به دلایل گوناگون قادر به ادرار کردن نمی باشد
- فردی که احتباس ادرار داشته باشد
- فردی که به بی اختیاری ادرار دچار باشد
پیشنهاد می کنیم مقاله هزینه پرستار سالمند در منزل چقدر است؟ را مطالعه نمایید.
دلایلی که یک فرد قادر به ادرار کردن نیست کدامند؟
- آسیب های نخاعی
- جراحی ناحیه تناسلی یا برداشتن رحم و یا ترمیم شکستگی لگن
- مسدود شدن جریان ادرار بدلیل سنگ کلیه یا مثانه، بزرگ شدن غده پروستات و جراحی آن
- آسیب دیدگی اعصاب مثانه
- مشکلاتی نظیر زوال عقل که عملکرد ذهنی را مختل می نماید
- داروهایی که عوارضی همچون اختلال در توانایی انقباض عضلات مثانه ایجاد می کنند و سبب می شوند که ادرار در مثانه بماند و تخلیه نشود.
- اسپینا بیفیدا (نوعی بیماری مادرزادی که در آن بدشکلی ستون فقرات و آسیب پذیر بودن نخاع مشکلاتی را ایجاد می کند که در مواقع سخت این بیماری موجب فلج شدن کودک می گردد)
انواع سونداژ
1-سوند فولی (سوند مجاری ادراری) :
این سوند در مثانه قرار می گیرد و برای کوتاه مدت و طولانی مدت هم مفید است. این سوند از طریق مجرای ادرار وارد مثانه می شود و یا از طریق یک سوراخ کوچک در ناحیه شکم این عمل انجام می شود.
2- سوند خارجی یا کاندومی:
این نوع سوند در مردانی استفاده می شود که مشکل حبس شدن ادرار در مثانه ندارند فقط از نظر ذهنی و فیزیکی در ادرار کردن ناتوان هستند مانند افراد سالمندی که زوال عقل دارند. این سونداژ دستگاهی است که شبیه کاندوم در سر آلت قرار می گیرد و لوله آن به کیسه تخلیه ختم می شود. اینگونه سوندها خطر عفونت کمتری از سوند فولی دارند.
3- سوند کوتاه مدت :
اگر فرد برای مدت کوتاهی بعد از جراحی برای تخلیه ادرار از مثانه به سوند نیاز داشته باشد از این نوع کاتتر استفاده می شود.
مقاله پیشنهادی: پزشک در منزل
عوارض احتمالی سونداژ:
بروز عفونت:
اگر کاتتر تمیز نباشد و ضدعفونی نباشد ممکن است منجر به عفونت شود که علائمی نظیر سردرد، تب، لرز، سوزش ادراری، کدر شدن ادرار، دیدن خون در ادرار، نشت ادرار از سوند، بدبو شدن ادرار و کمردرد ایجاد می کند.
واکنش آلرژیک:
برخی افراد به موادی نظیر لاتکس که سوند از آن تهیه شده است حساسیت دارند که در این صورت علائمی نظیر آسیب به مجزای ادرار، سنگ مثانه، آسیب کلیه، خون در ادرار و عفونت دستگاه ادرار، خون یا کلیه در بیمار مشاهده خواهد شد.
بایدها و نبایدهای سونداژ
- روزانه 8 تا 12 لیوان آب باید نوشیده شود.
- کیسه ادرار چند بار در روز خالی شود.
- بعد از کنترل کیسه ادرار دستها باید شسته شود.
- محل ورود سوند دو بار در روز با آب گرم تمیز شود.
- برای جلوگیری از لغزش و کشیده شدن لوله کاتتر به بدن چسبیده شود.
- غذاهای حاوی فیبر نظیر میوه جات و سبزیجات مصرف شود تا از یبوست جلوگیری شود.
- بدون پوشش ناحیه با پانسمان ضدآب دوش نگیرید زیرا آب موجب عفونت ناحیه سونداژ می شود.
- از پودر یا کرم در اطرف محل سونداژ استفاده نشود.
- اگر کاتتر از بدن جدا شد و افتاد دوباره آن را در بدن قرار ندهید زیرا آلودگی وارد بدن می شود.
اگر بیمار یا سالمندی در منزل دارید که قادر به تخلیه ادرار نمی باشد و نیاز به سونداژ دارد در صورتی که خود تمایل به این کار ندارید می توانید از کمک پرستار اعزامی از طرف موسسه پرستاری امیدنرسینگ استفاده کنید. فقط کافیست با این موسسه تماس بگیرید و پرستار خانم یا آقا برای انجام سونداژ درخواست نمایید.
اعزام پرستار حرفه ای برای سالمندان و کودکان در موسسه امید نرسینگ
شرکت پرستاری امید نرسینگ ارائه دهنده خدمات پرستاری در منزل افراد سالمند ، کودک ، پرستار بیمار در منزل و همراه بیمار در بیمارستان است . برای دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید..
تمام کارکنان شرکت امید نرسینگ از تجربه و مهارت بالایی برخوردار بوده و زیر نظر کارشناسان موسسه توانبخشی فعالیت می کنند. هدف ما رضایت شما و بهبود وضعیت سلامتی عزیزان شما است.