بدن انسان از حدود 60 سالگی به بعد دچار تغییراتی می شود که شروع دوران سالمندی گویند. خیلی از ارگانهای بدن دستخوش تغییراتی می شوند و برخی نیز مانند تخمدان ها در زنان از کار افتاده اند. اگر فرد در طول زندگی رژیم غذایی مناسب همراه با ورزش و دوری از مصرف مواد مضر همچون الکل و سیگار داشته باشد می تواند سالمندی سلامتی را داشته باشد. در این مقاله به تاثیر رژیم غذایی مناسب بر سلامت سالمندی خواهیم پرداخت و شما را دعوت می کنیم تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
مقاله پیشنهادی: هزینه پرستار سالمند در منزل چقدر است؟
رژیم غذایی مناسب سالمندان شامل چه موادی است؟
- گروه میوه جات و سبزیجات : که شامل انواع میوه و سبزی می شود. این گروه از مواد غذایی دارای انواع ویتامین ها خصوصا A , C و گروه B ، آهن و مقدار زیادی فیبر است. در طول روز بایستی حداقل 3 واحد سبزی و 2 واحد میوه توسط سالمند استفاده شود.
- گروه غلات : در این گروه انواع نان خصوصا سبوسدار، ماکارونی، برنج، سیب زمینی و دیگر غلات وجود دارند. این گروه باید بین 6 تا 9 واحد توسط سالمند در رژیم غذایی مصرف شود.
- گروه پروتئینها: توده عضلانی در سالمندان با افزایش سن تحلیل رفته و ذخیره پروتئین های بدن هم کاهش می یابد. سالمندان برای مقابله با عفونتها و بیماریها به پروتئین کافی در رژیم غذایی خود نیاز دارند که این پروتئین در مواد غذایی مانند مرغ، ماهی، تخم مرغ، گوشت قرمز، مغزها و حبوبات یافت می شود.
- گروه لبنیات : این گروه تامین کلسیم، فسفر، پروتئین و مواد مغذی دیگر را به عهده دارد و در شیر، پنیر، ماست، دوغ، کشک و بستنی یافت می شود. در طی روز 2 تا 3 واحد باید در برنامه غذایی گنجانده شود.
برای دریافت مشاوره پرستار سالمند در منزل از شرکت پرستاری امید نرسینگ با شماره های 02166425142 و 09124885083 تماس حاصل فرمائید.
- گروه ویتامینها: یکی از مهمترین آنها ویتامین D است زیرا در سالمندان به دلیل نداشتن فعالیت و همچنین تغییرات استخوانی خطر پوکی و شکستگی استخوان در آنها بیشتر می شود. بسیاری از سالمندان کمتر در معرض آفتاب قرار می گیرند و ویتامین D طبیعی در بدنشان ساخته نمی شود بنابراین باید از طریق مواد غذایی حاوی ویتامین D و یا مکمل ها این کمبود رفع شود. انواع ویتامین های دیگر نیز به مقدار لازم باید در برنامه غذایی گنجانده شوند.
- مایعات: اگر سالمندان آب کافی در روز مصرف نکنند با مشکلاتی نظیر عفونت دستگاه ادراری، یبوست، مشکلات تنفسی و زخم بستر مواجه می شوند. نوشیدن 6 تا 8 لیوان در روز باید در برنامه روزانه سالمندان قرار گیرد. نوشیدن آب میوه های طبیعی برای سالمندانی که تمایل زیادی به نوشیدن آب ندارند می تواند کمک کننده باشد.
پیشنهاد می کنیم مطالعه مقاله سکته قلبی در سالمندان را از دست ندهید.
چه مواد غذایی در رژیم غذایی سالمندان باید محدود شود؟
- مصرف زیاد تخم مرغ برای سالمندان مناسب نیست زیرا به کبد می تواند آسیب برساند. مصرف این ماده غذایی نهایتا باید دو عدد در طول یک هفته باشد.
- غذاهای خیلی چرب و سرخ کردنی مناسب سالمندان نیست زیرا بسیاری از سالمندان مشکل کلسترول بالا دارند و این غذاها برای آنها مضر است.
- مصرف سبزیجاتی که سبب نفخ در سالمندان می شوند مانند کلم، گل کلم و …
- مصرف غذاهای شور و استفاده از نمک زیاد در رژیم غذایی باید محدود شود زیرا سبب افزایش فشار خون در سالمند می شود.
- مصرف شیرینی جات، قند و شکر و میوه های خیلی شیرین باید محدود شود زیرا خصوصا در سالمندان مبتلا به دیابت موجب افزایش قند خون می شود.
- مصرف گوشت قرمز در سالمندان باید محدودتر شده و به جای آن از گوشت های سفید مثل ماهی و مرغ استفاده شود.
- مصرف بیش از حد غذا و استفاده از غذاهای سنگین و پرکالری در سالمندان ایجاد اضافه وزن و فشار به دستگاههای مختلف بدن و خصوصا فشار به زانوها و مشکل در حرکت می شود.
اعزام پرستار حرفه ای برای سالمندان و کودکان در موسسه امید نرسینگ
شرکت پرستاری امید نرسینگ ارائه دهنده خدمات پرستاری در منزل افراد سالمند ، کودک ، پرستار بیمار در منزل و همراه بیمار در بیمارستان است . برای دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.
تمام کارکنان شرکت امید نرسینگ از تجربه و مهارت بالایی برخوردار بوده و زیر نظر کارشناسان موسسه توانبخشی فعالیت می کنند. هدف ما رضایت شما و بهبود وضعیت سلامتی عزیزان شما است.